Dette er min faste oppskrift på skoleboller gjennom en årrekke, og resultet blir alltid lette, luftige og myke boller. Oppskriften stammer fra et gammelt ukeblad, og jeg kommer aldri til å lete etter en annen.


Men er det lov da? Skoleboller med både sukker og hvete! Jeg er glad i å bake med sunnere alternativ, men når det kommer til boller så er det ekte vare som gjelder. Aller helst med både meierismør og helmelk. Og det er det plass til i mitt kosthold, helt uten noen som helst form for dårlig samvittighet. Og det kan det være plass til i ditt kosthold også. Har du planer om å kose deg i helga, så bør du gi denne oppskriften en sjanse.

Himmelske skoleboller

Dette er den eneste bolleoppskriften du noengang trenger. Perfekte myke, saftige og deilige boller med vaniljekrem, melis og kokos.
Course: Bread, rolls and pastry
Keyword: gjærbakst, Skolleboller, solskinnsboller, verdens beste boller

Ingredients

 • 50 gram gjær
 • 1 kg hvetemel
 • 150 gram smør
 • 5 dl melk
 • 135 gram sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1 pakke vaniljekrem ferdigkjøpt

Instructions

 • Smelt smøret i en kasserolle, og tilsett melken.
 • Bland de tørre ingrediensene sammen i en bakebolle. Når melkeblandingen har rette temperatur (37-40 grader), heller du den over i melblandingen under omrøring. Hold av 1 dl hvetemel, for å være sikker på at deigen ikke blir tørr.
 • Elt inn melet til deigen er luftig og fin. Den skal ikke være klissete, men heller ikke tørr. Sett deigen til heving til ca dobbel størrelse.
 • Ha litt nøytral olje på benkeplaten, og legg deigen oppå. Hell gjerne noen dråper i hendene dine også og rull ut glatte, fine boller. Ved bruk av olje i stedenfor mel, så får du lette og luftige boller. Pass bare på å bruke en olje uten lukt og smak.
 • Sett bollene på et bakebrett til etterheving i ca 10 minutt, husk og dekk dem til med et kjøkkenhåndkle så ikke deigen tørker ut. Sett ovnen på 220 grader.
 • Lag en grop i midten av bollene ved å trykke lett ned med fingrene, og fyll denne med vaniljekrem. Sett bollene inn i ovnen og stek i ca 10 minutter. La bollene avgjøre seg før du pynter med melis og kokos.

Ønsker du en oppskrift på sunnere boller også? Kommenter under, så skal jeg prøve å lage en sunn versjon som ikke går for mye utover smaken.