Brødskiva har fått unødvendig mye kritikk, og du har kanskje fått inntrykk av at du må droppe brødskiva om du vil ned i vekt eller ha en sunn livsstil. Det stemmer ikke helt.

En brødskive med pålegg kan være en usunn kaloribombe, men den kan også være et raskt og næringsrikt måltid med lite kalorier. Det kommer an på valg av brød, valg av pålegg, og tykkelse på brødskiva. En tykk loffskive med smør og nugatti gir mye energi, lite næring og rask stigning av blodsukkeret. En tynn skive surdeigsbrød med ost og tomat derimot, gir deg gode næringsstoffer, og er et fullverdig måltid.

Men det er ikke bare høyt kalori innhold og lavt næringsinnhold som gjør mange brød usunne. Det er også den store mengden med gluten som finnes i de aller fleste kjøpebrød. Gluten blir brukt for å korte ned hevetiden på brødet, men for mye gluten kan føre til oppblåsthet og magetrøbbel. Selvom du ikke vanligvis reagerer på små mengder gluten.

Slik velger du det sunne brødet

Det aller sunneste brødet lager du selv. Du har full kontroll på både ingrediensliste og grovhetsprosent. Ved å kaldheve brødet over natta, så kan du også redusere gjærmengden betraktelig. Surdeigsbrød er også et godt valg, men det kan ta litt tid å lære seg og lage.

Om du synes det er vanskelig å få til å lage ditt eget brød, så kan du velge sunnere kjøpebrød. Se da etter brød med grovhetsprosent på over 50 %, og gjerne mer. Styr unna brød som har sirup eller andre søtstoffer høyt oppe på lista, og velg brød som har kortere ingrediensliste og minst mulig tilsetningsstoffer.

Pålegg som gjør brødskiva sunnere

Det er ikke ett fett hva du har på brødskiva. Har du bare et tynt lag med pålegg på, så er det fort gjort å ikke bli mett, og dermed fylle på med enda flere skiver. Har du derimot pålegg med riktig sammensetning og litt volum, så fyller dette opp magen bedre, og du klarer deg kanskje med bare 1 skive.

Grønnsaker er en fin måte å tilføre volum til brødskiva på, da de inneholder lite kalorier og mye næring. Kombinert med litt sunt fett og proteiner, så blir brødskiva både sunn og mettende. Et bonustips for å øke metthetsfølelsen, er å varme skiva og pålegget. Varm mat demper apetitten og metter bedre enn kald mat.

Påleggsforslag 1 – Tomatsalsa

Lag en enkel tomatsalsa av en neve cherrytomater, litt basilikum, hvitløk og 1 spiseskje olje. Bland alt godt sammen, og ha det på en skive grovt brød. Stek i ovnen ved ca 200 grader i et par minutter. Dryss gjerne over revet parmesan om du ønsker å tilsette proteiner.

Påleggsforslag 2 – Soppstuing

Det høres kanskje rart ut med soppstuing på brødskive, men det er faktisk utrolig godt. Skjær fersk sjampinjong og rødløk i tynne strimler. Stek i en panne sammen med godt med salt og pepper. Tilsett 1 liten spiseskje med kesam mot slutten av steketiden, og la det surre litt i pannen. Rist brødet, og ha på toppingen. Smak gjerne til med noen gode, ferske urter.

Påleggsforslag 3 – Agurksalat med kokt egg

Skjær agurk i tynne skiver eller terninger og ha i en liten skål. Finhakk litt rødløk og ha i sammen med 1 spiseskje eplesidereddik. Smak til med salt, pepper og 1/2 ts honning, og la blandingen stå å trekke i kjøleskapet. Server på ristet brød sammen med et kokt egg.