Vi har flere forskjellige magemuskler og disse har ulike oppgaver i kroppen vår. Så for å kunne velge øvelser som treffer ønsket område, må man vite litt om disse. For god trening av magemusklene bør du inkludere øvelser fra alle disse områdene i ditt treningsprogram.

Obliquus

Disse musklene består av indre og ytre skrå magemuskler. Oppgavene til disse musklene er sidebøyning og rotasjon, og de er også med på fleksjon av overkropp. Disse musklene blir trent i øvelser som russian twist, palloff press, skrå situps og sideplanke. Kort og godt alle mageøvelser hvor fokuset enten er rotasjon eller sidebøying av overkroppen, eller å motvirke en av disse bevegelsene. 

Rectus Abdominis

Eller de rette magemusklene. Oppgaven til denne muskelen er fleksjon av overkroppen, og det er også denne muskelen som danner den berømte sixpacken. Denne muskelen ligger overfladisk til, og er derfor synlig om du har lav nok fettprosent. Øvelsene som trener denne muskelen er blant annet situps, crunch og hengende benhev. 

Transversus Abdominis

Dette er den dype tverrgående magemuskelen som hjelper oss med buktrykk og stabilitet. Prøv å se for deg at noen prøver å bokser deg i magen, denne muskelen vil stramme seg automatisk, og det gir deg en god pekepinn på hvordan det skal kjennes ut når du jobber med den. Øvelser som planken, båten og liggende benvev er alle supre for å trene denne muskelen. Men også i øvelser som krever buktrykk, sik som tunge knebøy, er denne muskelen aktiv. 

Så ofte bør du trene magemusklene

Magemusklene kan du gjerne trene som de siste øvelsene i et treningsprogram. Du trenger ikke mer enn 2-3 øvelser 1-2 ganger i uken for å få gode resultater. Kjernemuskulaturen får nemlig indirekte trening gjennom flere andre øvelser også. Velg for eksempel en øvelse for Obliquus og en for Transversus Abdominis på dag 1, og en øvelse for Rectus Abdominis og en for Transversus Abdominis på dag 2. Varier mellom statiske og dynamiske øvelser når du jobber med den dype tverrgående magemuskelen.

Les også: Slik blir du god på pushups

Follow my blog with Bloglovin