Alle snakker om hvor viktig trening og kosthold er for helsa, men glemmer gjerne den viktige faktoren hverdagsaktivitet. Den er ikke bare viktig, den er kanskje den viktigste av dem alle! Hvorfor er den så utrolig viktig, og hva kan du gjøre for å få en mer aktiv hverdag?

Hvorfor er hverdagsaktivitet så viktig?

Det er 168 timer i en uke, og du trener kanskje 3-4 av de. De resterende 164 timene så ligger og sitter du store deler av tiden. Det er faktisk veldig vanlig å være inaktiv selvom man trener regelmessig, og hele 70 prosent av befolkningen er inaktive. Jeg mener ikke at trening ikke er viktig. Den er helt nødvendig for å styrke skjelettet og forme kroppen, men når det gjelder helse generelt så er hverdagsaktiviteten nøkkelen. Det er ikke bare det vi gjør som betyr noe, men også det vi ikke gjør. Og for hver halvtime vi bedriver en eller annen form for aktivitet, så betyr det mindre tid til å sitte stille. Stillesitting er vår tids store folkehelseproblem og er koblet til flere livsstilssykdommer. *

Hverdagsaktivitet er ikke bare viktig for å forebygge sykdommer, men også for å motvirke overvekt. Det er mange som både trener og spiser sunt, men allikavel ikke klarer å gå ned i vekt. Da kan løsningen ligge i å være mer aktiv i løpet av dagen. Du trenger ikke å gjøre de store tingene som å spille fotball eller dra på fjelltur for å få positive resultater. Med kun små justeringer i hverdagen så kan du oppleve både økt vektnedgang og minsket risiko for sykdommer.

Slik blir du mer aktiv i hverdagen.

Det finnes haugevis av ting du kan gjøre for å øke hverdagsaktiviteten, og det viktigste er at du selv tar tak å ser hvilke tiltak som passer inn din hverdag. Det er bedre å gjøre mange små ting som du kan gjøre hver dag, enn store ting som kanskje bare får plass en gang i uka.

  • Reis deg opp hver eneste time. Sett gjerne en alarm på slik at du husker det. Ta 5 minutter hvor du bare beveger deg litt, går frem og tilbake, eller gå å hent deg et glass vann.
  • Gå bort til Tven for å justere volum eller bytte kanal. Alternativt legg fjernkontrollen utenfor rekkevidde slik at du må reise deg for å hente den.
  • Spaser til jobb eller butikken. Eller hiv deg på sykkelen dersom du har. Mange har kort vei her, men velger bilen for å spare tid. Kan du droppe den i hvertfall noen dager, så gjør det.
  • Velg parkeringsplassen som er lengst borte fra døra. Både når du skal på jobb, på butikken og andre ærender.
  • Velg trapper fremfor rulletrapp og heis. Gjør du dettehver eneste gang så får du i tillegg bonustrening for rumpa.
  • Gjør husarbeid og hagearbeid. Ikke la en robot gjøre arbeidet for deg, finn frem støvsugeren, vaskekluten og gressklipperen og forbrenn kalorier imens du får gjort noe nyttig.

Les også: Derfor er det viktig å trene rumpa + treningsprogram

*https://nhi.no/trening/aktivitet-og-helse/fysisk-aktivitet-og-helse/inaktivitet-en-folkesykdom/