Ved å planlegge treningen din, så sier du noe om hva du ønsker å oppnå og hvordan du skal få det til. Planlegging er derfor en viktig del av ethvert treningsprogram. Så viktig at det ikke går an å sette opp ett bra treningsprogram uten først å planlegge.


Start med målsetting

Før du begynner å planlegge treningen, så må du først finne ut av hva du ønsker å oppnå. Skriv opp dine tre viktigste målsettinger, og sett så en realistisk tidsramme for når du skal nå dem. Vær så konkret og spesifikk som mulig. Det er ikke sikkert du har noen konkrete mål. Kanskje du trener bare for å holde deg i form. Dersom det gjelder for deg så kan du skape deg noen nye og spennende mål. For eksempel å klare din egen kroppsvekt i knebøy, ta 20 pushup på 60 sekund eller mestre din første pull-up.

Bestemt deg for frekvens

En ting som er avgjørende for hvordan du skal planlegge treningen din, er hvor ofte du kan trene. Det funker dårlig å sette opp en dag med underkropp, en dag med overkropp og en dag med kondisjon dersom du bare kan trene en gang i uken. Videre så vil det ikke være lurt å bare sette opp dager med fullkropp trening dersom du ønsker å trene hver eneste dag. Bestem deg derfor for hvor ofte du vil og kan trene før du legger planen. Et godt tips er å legge opp treningen etter minimumet du tror du kan trene. For eksempel om du vet at du ofte bare kan trene to dager i uken, så legg opp program etter det. Så kan en eventuell tredje dag komme som en bonusøkt.

Målsetting avgjør øvelsene

Hvilke øvelser du skal velge avhenger av hva din målsetting er. Sliter du med svake skuldre og øm nakke og et av målene dine er å styrke opp her, så legger du inn ekstra fokus på dette området. Er et av målene dine å bli sterkere, så bør du ha med deg tunge baseøvelser og fokusere på færre repetisjoner.

Trykk her for å lese hvordan du skal velge repetisjoner for din målsetting.

Før opp i en treningsplan

Når du vet hvorfor du vil trene, hvor ofte du vil trene og hvilke øvelser du skal trene, så kan du begynne å føre dette opp i en treningsplan. En treningsplan er et viktig verktøy for å følge med på egen fremgang. Her skal du loggføre øktene dine og hvilken belastning du bruker. Du skal føre opp hvor mange sett og repetisjoner du trener med og eventuelt hvor lang tid du bruker. På denne måten så kan du hele tiden gå inn å sjekke om du har god fremgang og hvordan du ligger an i forhold til målet ditt.

Selv så synes jeg det er vanskelig å finne en treningsdagbok som passer til mine loggføringsbehov. Jeg foretrekker å bruke telefonen fremfor en bok jeg må skrive i, så derfor har jeg laget meg min egen treningsplan. Og her deler jeg den med alle dere! Programmet er laget i excel, men den fungerer fint i numbers også og kan bruke med alle Apple produkter. Her er det plass til flere daglige økter med opp til 9 øvelser i hver økt. Det er 6 uker til rådighet med loggføring, men sidene kan dupliseres slik at dere kan starte på nytt etter dette.

Trykk her dersom dere lurer på hvordan dere skal sette sammen øvelser til et eget treningsprogram.