Kokebanan, eller plantain som den heter, er ikke så veldig kjent i Norge enda. Men i mange land, blant annet Afrika, er denne basisføde på lik linje med poteten i Norge.


Kokebanan inneholder særlig mye av vitamin A, vitamin B6, vitamin C og kalium, og kan erstatte karbohydratkilder som ris og poteter i middagen. Den gir måltidet et eksotisk preg, og smaker særlig godt i karriretter og andre sterkt krydrete matretter.

Kokebananen selges i de mest velassorterte matbutikkene, men det er sjelden du finner dem modne der. Den må som oftest ligge på kjøkkenbenken i to-tre uker før man kan bruke den i matlagingen. En umoden kokebanan vil være hard og umulig å skrelle. Den skal være brunflekkete og myk før den er klar til bruk. 

Del kokebananen på langs eller i terninger, og legg den i aluminiumsfolie sammen med et par smørklatter og litt brunt sukker. Stek den i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter. Den skal være litt gyllen og mør nør den er ferdig. Alternativt så kan den stekes på middels varme i stekepanna.

Slik bruker du kokebanan til frokost

Til frokost kan du bruke spise den på et godt rugbrød, gjerne med litt aioli på siden, eller som siderett til posjert egg i spicy karrisaus.

Til lunsj

Lag en nourishing bowl med quinoa, kokebanan og grønnsaker. Smaker kjempegodt med en mango chutney og et dryss med havsalt. Eller lag en frisk salat med valnøtter, romanosalat, kylling og biter av sprø og søt kokebanan. 

Se også; Slik setter du sammen din egen Nourishing Bowl

Til middag

Sammen med søtpotetfries og en frisk salat med raspet gulrot, rødbet og avocado, er dette en super sommermiddag. Du kan også tilberede kokebananen på grillen i stedenfor å ha den i ovnen. Smaker ekstra godt med en mangosalsa på siden og er ypperlig tilbehør til alle kjøttretter og grillmat.