De varmeste sommerdagene kan bli ganske så hete til og med her i ellers så kalde Norge. Og for oss nordboere som ikke er vant med å trene i solsteika, så kan sommertreningen by på en del utfordringer.

Her kommer noen tips som kan gjøre det litt lettere å komme seg igjennom sommertreningen.

Tren inne 

Selvom sommeren er høysesong for alternativ utetrening, så kan det bli for mye av det gode. Kryper gradestokken oppover mot 30 grader, så bør du vurdere å trene innendørs. De fleste treningssenter er behagelig avkjølte med aircondition, og du slipper de sterkeste solstrålene. Du presterer også bedre i et behagelig klima, så dine mest intensive økter kan med fordel trenes inne.

Drikk nok

​Vann, vann og mer vann! Dette er ikke tiden for å la vannflaska ligge. Pass på å få i deg nok væske gjennom dagen, og i hvertfall i forkant av og etter en treningsøkt. Drikk minst 1,5 liter vann gjennom dagen, og 1/2 liter i forbindelse med treningsøkten. Om du svetter mye kan du ha behov for enda mer enn dette. En god indikator på om du får i deg nok væske er at urinen din er klar og lysegul. Mørk urin med kraftig lukt er en indikator på at du ikke drikker nok vann.

Slik overlever du sommertreningen

Elektrolyttbalanse

​​​Natrium, kalium, kalsium, magnesium, klor og bikarbonat. Vi er mer sensitive for tap av elektrolytter enn væske, og kun et lite tap kan ha stor innvirkning på prestasjon. Det er særlig natrium, kalium og magnesium du må være påpasselig med. Ved lange treningsøkter kan du ha behov for påfyll i form av sportsdrikker. Sportsdrikker inneholder en kombinasjon av karbohydrater og elektrolytter (mineraler), og typisk under 8 prosent karbohydrat.

Ikke tren midt på dagen

Skal du trene ute, så bør du legge sommertreningen til morgenen eller kvelden. Unngå å trene ute når temperaturen er på sitt høyeste. Dersom du av forskjellige grunner ser deg nødt til å trene midt på dagen, pass i det minste på å holde deg i skyggen. Legg løpeturen til i skogen hvor du får skygge fra trærne, og utfør styrketreningen på en plass med mest mulig skygge.

Tren korte økter

Det kan lønne seg å legge opp kortere treningsøkter nå i sommervarmen. Timeslange økter kan tappe deg for både væske og energi og føre til redusert prestasjon. 30 minutter med maks intensitet kan gi bedre resultater enn 60 minutter med laber energi. I tillegg så vil det være lettere å motivere seg til å holde på treningsbanene sommeren igjennom dersom øktene ikke tar opp for mye tid.

Her har du forslag til tre økter du kan gjøre utendørs. Hvilken vil du prøve først?