Shakshuka er vår favorittlunsj i Zambia, og vi spiser den flere ganger i uka. Retten kommer fra Marokko, og er utbredt i store deler av Midtøsten og Afrika. Den har blitt ganske populær her hjemme også de siste årene, og jeg har sett oppskriften på flere matblogger. Dette er en sunn og kjempegod lunsj som inneholder mange næringsstoffer, har et høyt protein innhold, og så å si ingen karbohydrater.

Liker du eksotiske smaker, så vil du sikkert like denne oppskriften på Baba Ganoush.

Men, en ting går igjen i de oppskriftene jeg ser; de bruker ikke nok krydder. Shakshuka er en aromatisk tomatsaus, og selvom krydderne kan variere, så skal det være paprika, spisskummen, hvitløk og chilli i den. Bruker du for lite krydder, så ender du opp med en skarp tomatsaus med lite smak.

Et annet viktig punkt i oppskriften, er å frese krydderne sammen med grønnsakene før du har i tomatene. Dette vil frigjøre aromaene og gi en dypere krydret smak til sausen.

Total koketid på denne oppskriften er omtrent 20 minutter. Eggene skal i utgangspunktet ha en rennende plomme, men personlig så takler jeg ikke rennende egg, så jeg lar mitt egg stå til det er hardkokt. Jeg pleier å ha mitt egg i 5-10 minutter før de andre, bare for å være sikker på at det er gjennomkokt.

Shakshuka - Posjert egg i spicy tomatsaus

Måltid: Lunsj Porsjoner: 2

Ingredienser:

 • 4 egg
 • 400 g hakket tomater 
 • 2 fedd hvitløk presset
 • 1 fersk chilli finhakket
 • 1 rød paprika 
 • 1 liten rødløk
 • 1 ts røkt paprika
 • 1 ts cayenne pepper 
 • 1 ts spisskummen
 • 1 ss fersk koriander

Slik gjør du:

 1. Finhakk rødløk, chili og paprika
 2. Ha olje i en varm panne og fres rødløk, chili, paprika og presset hvitløk til det er blankt
 3. Ha i røkt paprika, cayenne, spisskummen og pepper, å la det frese til du kjenner aromaene fra krydderet
 4. Ha i tomatene, og la det småkoke et par minutter
 5. Lag fordypninger i tomatsausen , og hell så ett egg i hver fordypning
 6. Sett lokk over panna, og la det småkoke i 5-10 minutter, til det er en hvit hinne over egget
 7. Ha over fersk koriander, og smak til med salt og pepper før servering

Shakshuka kan serveres med eller uten brød, og passer like godt til frokost, lunsj eller til middag. Vi spiser sjelden brødmat i Zambia da vi ikke har enkel tilgang til gode brød, så dette er en typisk lunsj eller frokost for oss. Du kan gjerne tilsette flere grønnsaker, og dersom du vil ha en rundere smak på sausen, kan du ha i en spiseskje med Creme Fraiche eller Kesam.