Mange kvinner velger kondisjonstrening og pilates fremfor styrketrening, og det kan være mange grunner til dette. Det kan være frykt for skader, usikkerhet rundt hvordan man skal trene, eller rett og slett at det virker kjedelig. Men det er mange grunner til at du som kvinne burde begynne å prioritere styrketrening, og implementere det som en fast del av treningen din.

Hva er styrketrening?

Styrketrening er fysisk trening med formål om å øke muskelens kraft og dermed bli sterkere. Vi kan dele styrketreningen videre inn etter følgende formål:

  • Muskelens evne til å utøve maks kraft (Relativ styrke)
  • En muskel eller muskelgruppes evne til utvikle eksplosiv kraft (Eksplosiv styrke)
  • Muskelens evne til å utvikle kraft over lengre tid (Utholdende styrke)
  • Å øke muskelens tversnitt (Hypertofi/økt muskelvekst)

I styrketrening benytter man ofte ekstern belastning i form av manualer, vektstenger, kettlebells eller andre treningsapparater. Men man kan også trene styrke ved hjelp av egen kroppsvekt.

Stryrketrening -Strong Beginner

Les også: Velg repetisjoner for din målsetting

Derfor bør kvinner trene styrke

Alle kan nyte godt av fordelene ved å trene styrke, men for kvinner kan det være ekstra lønnsomt. Gjennom svangerskap og månedlige sykluser, så møter vi på kroppslige påkjenninger hvor det er viktig å trene opp styrken.

Sterkere skjelettmuskulatur

Styrketrening øker mineraltettheten i skjelettet og minimerer dermed risikoen for osteoporose og benbrudd. Kvinner taper muskelmasse med omtrent 8 prosent hvert år fra 30 årene (dersom vi ikke motvirker dette ved å trene styrke), og ettersom vi fra naturens side har mindre muskelmasse å ta av, så blir vi ekstra utsatt for beinskjørhet. En sterkere skjelettmuskulatur forebygger også andre vonde og skader i rygg, nakke og knær.

Humørregulerende

Styrketrening kan redusere stresshormoner og gjøre deg mindre irritabel. Regelmessig styrketrening kan også redusere PMS plager, og gi deg et mer stabilt humør gjennom syklusen. Forskning har også vist god effekt av styrketrening mot angst, og personer som trener har generelt sett en bedre mental helse.

Beskytter hjertet

Tradisjonelle sett så har kondisjonstrening blitt sett på som det viktigste for hjertehelse, men nyere forskning viser at styrketrening kan være like effektivt. Det aller beste er en kombinasjon av både styrke og kondisjonstrening.

Trenger du flere gode grunner til å trene styrke, eller hjelp til å komme i gang? Da er kanskje medlemsportalen The Healthy Fit noe for deg. Følg denne linken for å lære mer og for å melde deg på.