Hjemmelaget brød til frokost trenger ikke å ta lang tid eller være vanskelig. Kommer du inn i en god rutine, så tar ikke dette brødet lenger tid enn 5 minutt på morgen, og 7 minutt på kvelden. Helsegevinsten ved å bake sitt eget brød kontra butikk kjøpt er stor, og særlig dersom du spiser mye brød.

Når fytinsyre hindrer mineralopptaket

Dette er et brød som inneholder mye frø og nøtter som bidrar med fiber til tarmene. Men nøtter og frø inneholder også mye fytinsyre som kan resultere i en ubalansert fordøyelse og magevondt. Fytinsyre kan også hemme opptaket av nødvendige mineraler slik som sink, jern, kalsium og magnesium. Om du spiser en neve med nøtter sammen med ditt måltid, så kan nøttene hemme opptaket av alle mineralene du inntar i det måltidet. Dette er ikke nødvendigvis et problem da de fleste får i seg tilstrekkelig med mineraler gjennom maten. Men dersom du f.eks sliter med jernmangel, så kan nøttene bidra til å hemme jernopptaket.

Slik gjør du nøttene magevennlige

Heldigvis så er det ikke vanskelig å behandle nøtter og frø slik at fytinsyren brytes ned. Tradisjonelle behandlingsmetoder som bløtlegging, fermetering og tilsetting av surdeigskultur er alle metoder som bryter ned fytinsyre. I dette brødet så bruker vi bløtleggingsmetoden, og ettersom brødet skal stekes med en gang etterpå, så trenger vi ikke å tørke nøttene.

Magevennlig Nøttebrød

Saftig og godt nøttebrød til hverdags
Prep Time1 day
Course: Bread, rolls and pastry
Keyword: kaldhevet, magevennlig, nøttebrød, sunn oppskrift

Ingredients

 • 400 gram hvetemel
 • 300 gram fibra
 • 100 gram rugmel
 • 25 gram gjær
 • 1 dl hasselnøtter
 • 20 gram linfrø
 • 20 gram solsikkefrø
 • 20 gram gresskarkjerner
 • 6 dl vann
 • 2 ss olje
 • 1/2 ts salt

Instructions

 • Legg frø og nøtter i en bolle. Hell over kaldt vann til det dekker nøttene helt
 • Tilsett ca 1 ss salt per liter vann. Bland sammen og la det stå i romtemperatur i minimum 7 timer
 • Bland sammen de tørre ingrediensene, og tilsett så olje og kaldt vann. Bland inn frø og nøtter, hele eller hakkede. Selv så grovhakker jeg omtrent halvparten og lar resten være hele. Spar gjerne en del av nøtteblandingen til å strø på toppen av brødet.
 • Rør sammen til en fuktig deig og fordel den i 2 brødformer. Topp med resten av nøtteblandingen og sett formene inn i en kald ovn. La de stå natten over (uten å skru på ovnen).
 • Neste morgen stekes de ved 220 grader i ca 50 minutter

Notes

I bakst som skal kaldheves, så trenger man veldig lite gjær .Jo lenger deigen skal stå i kjøleskap (eller en kald ovn), jo mindre trenger man. Og bruk alltid kald væske i deigen, ikke romtemperert. Blir det for lunkent, så kan gjæringsprosessen gå for raskt, og brødet vil synke sammen ved steking

Hvis du er interessert i å lære mer om fytinsyre og bløtlegging av frø og nøtter så anbefaler jeg å ta en titt på Paleo.no Direktelink til en god artikkel om dette emnet finner du HER.

Les også: Frokostrundstykker med kesam