Uansett om du starter for første gang, for andre gang elle for femtende gang, så vil disse punktene hjelpe deg på veien til å nå dine fitness mål. 


Du har bestemt deg. Du har tatt et valg om å starte din fitness reise. Du føler deg klar, men samtidig usikker. Hvor skal du starte? Og hva om du ikke får det til?

Start der du er 

Det kan være fristende å ty til sosiale medier for informasjon og inspirasjon når du starter din fitness reise, og dette kan være positivt. Men bare husk at DU starter der DU er! De du ser på på instagram har flere år med trenings erfaring bak seg, og ligger på et høyt nivå både fysisk og prestasjonsmessig.

Det er også stor forskjell på mennesker generelt, og der en nybegynner lett kan klare ti push-ups første gangen, så kan det ta flere uker med øving før en annen vil mestre sin første strake. Slik er det bare. Du begynner ut i fra dine forutsetninger, og du måler resultatene dine ut i fra din egen fremgang. Ikke sammenligne deg med hverken erfarne trenere, eller andre nybegynnere. Du er du, og din fremgang er din.

Dine premisser

Hvor du skal starte, hvilken treningsmetode som passer deg, og hvor mye du skal fokusere på kosthold avhenger flere ting. Blant annet av hva din målsetting er, hva ditt nåværende nivå er, og hvor lang tid du planlegger å bruke for å nå ditt mål. En person som har som mål og løpe maraton om 3 måneder vil for eksempel ha en helt annen treningsplan enn en som har som mål om å klare sin første push-up. Og en som vil ned 5 kilo på 4 uker vil måtte jobbe mye hardere enn en som vil gå ned samme antall kilo på 3 måneder.

Du legger opp treningen og kostholdet på dine premisser basert på dine fitness mål, din nåværende situasjon og tidsrammen du ønsker og nå dette på.

Les også; Bli din egen motivator med positive affirmasjoner

6 ting du bør tenke på når du strarter din fitness reise

Vær tålmodig 

Endring er en prosess og resultater tar tid. Ikke forvent den store endringen over natten, og ikke jag raske resultater. Legg en langsiktig og strategisk plan for å nå dine mål, og jobb kontinuerlig mot dette. Stol på prosessen, og vit at det er de små valgene du tar daglig som gir resultater.

Sett deg et stort hovedmål, og del dette opp i flere mindre delmål. Det kan være vanskelig å holde motivasjonen oppe dersom målet ditt er for langt frem i tid. Ved å dele det opp i mindre delmål, så vil du oppleve små seiere underveis som gir økt mestringsfølelse og motivasjon.

Få hodet med

Dersom hodet ikke henger med, så faller kroppen fra. Varig endring krever en mental omstilling og evnen til å se ting fra et helt nytt perspektiv. Uten en indre endring, så vil det ikke være mulig å holde på en ytre endring over tid.

La hodet få tid til å omstille seg ved å endre dine vaner gradvis. Ikke innfør mer enn 1-3 nye ting i uka, og bli vant med disse før du går videre. Start i det små med for eksempel og spise minst en porsjon grønnsaker til hvert måltid, drikk ett glass vann når du står opp, og tren eller gjør en annen aktivitet i 30 minutter. Fokuser på å tilføye nye ting heller enn å ta bort ting. Etterhvert som du fyller livet ditt med flere og flere gode vaner, så vil det ikke være plass igjen til de dårlige.

Du feiler ikke, du øver og lærer 

Om dette er syvende gang du prøver, så begynner du kanskje å føle deg mislykket. Du er ikke det. Du har ikke feilet, du øver. Og for hver gang du prøver så lærer du noe nytt. Du blir bedre, flinkere, mer erfaren. Du lærer deg selv å kjenne, vet hvor dine svakheter er, og vet hva du er god på.

Det er også viktig å huske på at en utskeielse ikke er et feiltrinn. Om du går en uke uten å trene, eller spiser chips tre dager spå rad så betyr ikke det at løpet er kjørt. Fortsett å ta så mange sunne valg som du klarer i hverdagen, og ta «utskeielsene» som en del av livet. Det er ingen som kan gi hundre prosent hundre prosent av tiden.

Er tiden inne for å starte på et trenignssenter? Da kan denne saken være noe for deg.

Det er ingen skam og spør om hjelp 

Du kommer helt sikkert til å klare det du vil på egenhånd. Men det kan gå mye raskere og enklere dersom du ber om hjelp. De fleste har behov for noen å sparre med, noen som kan backe up når det trengs og noen til å spør om råd og hjelp.

Det er også mye å lære og mye å sette seg inn i når man tar fatt på fitness reisen, så det å ha muligheten til å spørre en fagperson kan virkelig hjelpe deg i gang.