Du trenger ikke å være et rutinemenneske for å skape deg sunne hverdagsrutiner. Du skal ikke sette strenge rammer for seg selv, men heller finne en flyt som gjør hverdagen enklere. Vi går store deler av tiden på autopilot, og når du har blitt vant til å gjøre noe, så går det helt av seg selv. Å skape sunne rutiner handler derfor om å endre

Jeg vil anbefale deg om å starte med 1 ting av gangen. Først når det har blitt en rutine som går automatisk, så starter du på et nytt punkt.

Søvn og leggetid først

Søvn og leggetider er det første du bør få på plass. Uten nok søvn så vil du mangle energi og konsentrasjon til å skape sunne rutiner. De aller fleste har behov for 8 timers søvn hver natt. Du vet at du får nok søvn dersom du våkner uthvilt uten vekkerklokke.

Min anbefaling er å legge seg kl 22 på hverdager, og senest kl 23 i helger. Gjerne enda tidligere også, selv så legger jeg meg ofte klokken 21. Med 8 timer søvn så vil du da våkne kl 06 på hverdager og kl 07 i helger.

Men det er ikke bare antall timer du sover som er viktig. Når på døgnet du sover spiller også en rolle for søvnkvaliteten. Du vil derfor oppleve å være mer uthvilt dersom du legger deg kl 22 og står opp kl 06, enn om du legger deg kl 24 og sover til 08.

Skap gode morgenrutiner

Gode morgenrutiner kommer først når du klarer å våkne uthvilt tidlig nok. Vær den første i huset til å stå opp, og sikre deg minst 10 minutter med egentid før du tar fatt på dagen. Dersom du har barn som skal på skole trenger de sannsynligvis ikke å stå opp før kl 07. Da har du en hel time for deg selv hvor du kan dusje, drikke kaffe og gjøre klar frokost og niste.

Har du mye som må ordnes på morgenen bør du gjør så mye som mulig kvelden i forveien slik at du slipper kaos på morgenkvisten. Har du kun deg selv og tenke på, så kan du legge inn mer tid til egenpleie.

Planlegg måltidene

Du trenger ikke å planlegge alle ukas måltider ned til hver minste detalj. Men hverdagen blir mye enklere om du vet sånn cirka hva dere skal spise i hverdagen. Handle inn for en uke av gangen slik at du har ingredienser til å lage det du vil.

Ha gjerne noen faste, raske opsktifter i bakhånd til dager hvor du ikke vet hva du skal lage. Noen av mine hverdagsfavoritter er Superrask Kyllingsalat med lettere dressing og Nourishing bowl.

Vit hva du skal trene på forhånd

Treningen blir mye lettere å gjennomføre dersom du på forhånd vet hva du skal trene, og hvor mange økter du skal ha. Du trenger ikke å detaljplanlegge med dager og klokkeslett, men bare ha en oversikt over hva som skal gjøres i løpet av uka.

På denne måten er det mye større sjanse for at du faktisk får gjennomført, og det blir lettere å a en økt på sparket når du plutselig får et vindu med ledig tid. Ha alltid treningsutstyr lett tilgjengelig. Ha gjerne en bag med treningsklær i bilen slik at du kan svippe innom treningen når det passer.