Leter du etter kroppsvektsøvelser som gjør deg sterkere, så er dette noen av øvelsene du bør gå for. De er alle gode for relativ styrke, jobber med flere muskelgrupper, og utfordrer kroppsbeherskelsen din.


Pistol Squats

Dette er en ett beins knebøy hvor det ene benet skal holdes strakt ut foran deg gjennom hele bevegelsesbanen. Denne øvelsen stiller store krav til styrke, stabilitet og kroppskontroll, og er den ultimate ben øvelsen for deg som vil trene uten vekter. En full pistol squat på flatt underlag er grisetung, og du må nok trene en del på den før du får det til. Øvelsene som hjelper deg på vei til å klare denne øvelse er ett beins knebøy til stol, ett beins knebøy ved hjelp av slynger og ett beins knebøy på step kasse med støtte.

Pull-ups

Med stillesittende jobb og stiv nakke, så er rygg og skuldre et av de områdene som er aller viktigst å trene. En pull-up trener alle musklene du trenger, og er såpass tung at den hjelper deg å øke din generelle styrke. Det å klare å løfte sin egen kroppsvekt gir en suveren mestringsfølelse, og når du først får det til, så blir du hekta. Les her for full guide til hvordan du kan lære deg å ta din første pull-up.

Skater Squat

Dette er nok en tung ett beins knebøy som utfordrer kroppskontroll, styrke, stabilitet og balanse. Den er litt lettere enn en pistol squat, men den er fremdeles tyngre enn de fleste ben øvelser uten vekter. Her skal du jobbe deg ned mot bakken med et ben bøyd bak deg, og målet er at du skal komme deg så dypt ned at kneet toucher bakken. Frem til du klarer det, så kan du jobbe med den dybden som passer deg. Bruk gjerne en vegg som støtte dersom balansen holder deg tilbake.

Les også; Tre ben øvelser for stabilitet og balanse

Push-ups

Av alle kroppsvektsøvelser så er dette den mest kjente, og også den mest undervurderte. En push-up trener mer eller mindre hele kroppen, og er kanskje den beste av alle øvelsene for en sterk kjerne. Den kan enkelt tilpasses individuelle nivåer med alt fra en enkel push-up til vegg eller på knærne, til en krevende versjon med vektskive på ryggen eller en hodestående push-up. Les her for full guide til hvordan du skal bli god på push-up.

Hengende Benhev

Denne tunge kroppsvektsøvelsen trener hovedsaklig de rette magemusklene. Dette er altså en øvelse å inkludere i programmet ditt dersom du ønsker deg synlige magemuskler. Utover å jobbe med six-packen din, så vil også denne øvelsen hjelpe deg til bedre grepsstyrke, sterkere skuldre og økt kroppskontroll. Heng fra en stang (eller ribbevegg) og trekk knærne opp mot brystet. Hold spenn i magen og aktive skuldre gjennom hele øvelsen.